Egészben sült libamáj

  • 75 perc
  • 7 hozzávaló

Hozzávaló

  • hízott libamáj 50 dkg
  • libazsír 1,5 liter
  • fokhagyma 3 gerezd
  • csillagánizs 1 darab
  • szecsuáni bors 1 teáskanál
  • tej 1 liter
  • vöröshagyma 1 fej

A hideg libamáj apró üvegekben azon túl, hogy finom, igen mutatós, remekül szállítható, tálalható, és ajándéknak sem utolsó.

Az egész procedúra a libazsír előállításával kezdődik. Természetesen be is lehet hozzá szerezni a libazsírt készen, de a házi megoldás a biztos. A zsírhoz a 3-4 centis kockákra vágott libahájat lassú tűzön, az elején egy kevés vízzel alatta nagyon alacsony láng fölött elkezdjük kiolvasztani. Az elején gyakrabban kell kevergetni, de ahogy olvad a zsír, egyre ritkábban. Az alacsony láng fontos, hogy ne égjen meg a tepertő idő előtt. Amikor már a tepertő aranybarna, szűrőlapáttal kiemeljük a zsírból, rövid pihentetéssel ülepítjük a zsírt, majd üvegekbe szűrjük / felhasználjuk azonnal a libamájhoz. Érdemes nagyobb mennyiséget készíteni egyszerre, mivel sütéshez-főzéshez is nagyszerű.

Libamájkrém variációk

A tejből 3 decit felforralunk a csillagánizzsal és szecsuáni borssal, lehúzzuk a tűzről, hozzáreszeljük a fokhagymát, majd fél órán át pihentetjük. Leszűrjük.

A libamájat megtisztítjuk, eltávolítunk belőle annyi eret, amennyit csak tudunk a máj megsértése nélkül. Egy szűkebb edénybe tesszük, majd ráöntjük a kihűlt fűszeres tejet és még annyi tejet, amennyi ellepi. Folpack fóliával lefedve hűtőbe tesszük egy éjszakára.

Másnap leöntjük a tejet és leszárítjuk a májat. Felforralunk annyi zsírt, amennyi a májat majd ellepi a félbevágott fej hagymával együtt, majd beletesszük szűrőlapáttal a már szobahőmérsékletűre melegedett, közvetlenül sütés előtt megsózott, beborsozott májat, óvatosan, úgy hogy lehetőleg ne törjön. Mérsékelt lángon sütjük, 15-15 percig mindkét oldalán.(óvatosan fordítsuk át, mert könnyen törik) A sütés végén meggyőződhetünk arról, hogy a máj már nem véres, ha egy hústűt szúrunk bele és a visszabugyogó lé már nem piros.

Szűrőlapáttal kiemeljük, porcelán edénybe tesszük, majd rászűrünk annyi zsírt, amennyi ellepi. Hűtőben tároljuk.

Recept nyomtatása