Káposztás paszulyleves “szabolcsi” módra

  • 140 perc
  • 7 hozzávaló

Hozzávaló

  • kisebb füstölt csülök ~1,5 kg
  • tarka bab 80 dkg
  • savanyú káposzta 80 dkg
  • vöröshagyma 30 dkg
  • sárgarépa 2 szál, 15 dkg
  • petrezselyem gyökér 2 szál, 15 dkg
  • nagy fej fokhagyma ~15 gerezd
  1. A babot a füstölt csülökkel együtt egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap leöntjük róla az áztatóvizet és hideg vízzel (kb 3 liternyivel) felöntve feltesszük főni. Megy mellé a megtisztított, de egészben hagyott répa és gyökér is. A szemes fűszereket fűszertojásba vagy gézbe kötve érdemes a levesbe tenni, de ha nem zavarnak a magok, akkor mehet bele csak úgy simán is. A borsikafüvet konyhai cérnával szoktam összekötözni, így a végén könnyebb kihalászni. Ez is megy a levesbe a babérlevéllel és a szárított csipőspaprikával együtt. Sózni elvileg nem kell a csülök miatt. Ha mégis, akkor majd a végén kiigazíthatjuk.
  2. Fél-háromnegyed órányi főzés után kiveszem a csülköt, ekkor már elég puha ahhoz, hogy darabolni lehessen. A húst lefejtem a csontról, a csontot visszateszem a levesbe. A bőrét lefejtem, a húst 2 cm kockákra vágom és visszateszem a bab mellé.
  3. A bab egy-másfél óra alatt puhul meg. Ezt kóstolgatással bőszen ellenőrizni kell, mivel a savanyú káposztát a főzési idő legvége előtt 10 perccel kell csak a leveshez adni, hogy ne főjön szét, ropogós maradjon.
  4. Közben hagymás rántást készítek. Ehhez a zsíron üvegesre sütöm a nagyon finomra aprított hagymát, majd hozzászórom a lisztet és világos aranyszínűre pirítom. A végén hozzáadom a finomra aprított fokhagymát, majd néhány másodperc után lehúzom az egészet a tűzről. Hozzáadom a pirospaprikát és felengedem kb fél liternyi vízzel. Simára keverem, lehetőleg habverővel, hogy biztosan csomómentes legyen.
  5. Ha a bab már majdnem puha, hozzáadom a káposztát (ha ez nagyon savanyú volt, akkor előtte átöblítem, majd jó alaposan kinyomkodom belőle a vizet) és a rántást. Még tíz percig főzöm.
  6. Végül kevés meleg levessel kikeverem a tejfölt, visszaöntöm a levesbe, egyet forralok rajta és lehúzom a tűzről. A répát, gyökeret, fűszeres tasakot, a borsikafű csokor maradékát kihalászom belőle, majd nagyon sok tejföllel és szárított erőspaprikával tálalom.
  7. Másnap a legfinomabb, ha kicsit már összeértek az ízek.
  8. Megjegyzés: A répa és a gyökér nem az eredeti recept része, de szerintem finomabb lesz tőle. Ha autentikusak szeretnénk lenni, akkor elhagyható.

Recept nyomtatása

2 hozzászólás

  1. Elsokent a kaposztas paszulyleves, ami egy savanyu kaposztabol es tarka babbol, fustolt csulokkel keszulo tartalmas, savanykas leves. Apu receptje szerint.

  2. Nagyon jo olvasni, hogy kezdeti fenntartasok utan mindenkinek nagyon izlik a szabolcsi toltott kaposzta! Foztem mar gorcsot a levesbe, kinyujtottam a teszat es hagymas zsirral megkentem, de ahol a csomo volt, ott kicsit nyers maradt a teszta.