Hozzávaló
- bio rétesliszt 20 dkg
- extra szűz olívaolaj / napraforgó- vagy kukoricacsíra olaj 60 g
- fruktóz (vagy méz, esetleg nádcukor) 30 g
- finomra reszelt, hámozott alma 50 g
- kakukkfű 3 ágról frissen ~1 tk szárított
- A hozzávalókat összegyúrom, félreteszem a masszát 20 percre pihenni.
- Ki is lehet nyújtani, formákat szaggatni belőle, de én csak mogyorónyi golyókat formáztam belőle, a két tenyerem között ellapítottam és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam.
- 180°C fokon 8 perc alatt megsült gázsütőben, de a sütési idő a kekszek nagyságától, vastagságától is függ.
- Miután kihűlt, jól záródó dobozba került. Néhány napig biztosan jó, de gyanítom, tovább is eláll.
- 8 hónapos kor után adható fruktózzal, egy éves kor után mézzel. (amennyiben nem bio lisztet használunk, ne legyen benne teljes kiőrlésű egyáltalán 1 éves kor alatt!)
- Ennek a keksznek a tésztája egyébként sütőpor nélkül kicsit tömör, olyan nyammogni való, ezért nem is szerencsés belőle vastagabb darabokat gyártani. De lehet borkő sütőport is adni a tésztához, akkor az állaga kicsit levegősebb lesz, jobban hasonlít majd a babakekszekhez. Ez bioboltban, drogériákban kapható, foszfátmentes sütőporként kell keresni.
- Az alma pedig helyettesíthető banánnal vagy körtével is, mindkettővel készítettem már és remekül vizsgáztak.
- Nagyon fontos azonban, hogy margarint ne adjunk a kicsiknek, ne használjuk az ételeikhez, ne helyettesítsük vele az olajat (és ha lehet, mi se fogyasszuk!). Egyértelműen káros, nemcsak a benne lévő adalékok miatt, hanem maga az alapjául szolgáló, iparilag előállított, vegyszerekkel kezelt zsiradék is ártalmas benne! Bátran rá lehet keresni a Googleban a transz-zsírsavakra. Használjunk helyette növényi olajat, jó eredmény érhető el ezzel is, és ez tényleg egészséges.
A tojas es tej helyett almat hasznaltam kotoanyagnak , jelentem, bevalt es meg finom is. Vaj helyett meg olajat, ez is remekul mukodik kekszben. Az izesitese kakukkfu, Ponty miatt, mert o az almat azzal szereti, de hagyomanyos izlesu kisbabaknak mehet bele a vanilia.